Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Изложба „Духът на маслодайната роза"


На 31.08.2022 г. от 18.00 часа в Исторически музей-Димитровград, ще бъде открита изложбата „Духът на маслодайната роза“. Тя включва представителни експонати от фонда на ИМ „Искра“- град Казанлък и презентира традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.
Макар да не произхожда от България, маслодайната роза се е превърнала в един от безспорните символи на страната ни. Тя символизира преди всичко живот, красота, младост и здраве. Това царствено растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и до днес.
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната Долина на розите започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.
Експозиция гостува по повод 75-годишнината от създаването на Димитровград и ще остане в града до края на месец октомври..
Чрез нея музеите в Казанлък и Димитровград правят поредната стъпка в популяризирането на богатото културно - историческо наследство на Розовата долина и страната ни.