Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

На 6.04.2024 г. в Димитровград стартира едногодишен художествено - изследователски проект за колоработивно кино “Колективни визии за Димитровград“


На 6.04.2024 г. в Димитровград, в пространството на Туристически информационен център, стартира едногодишен художествено - изследователски проект за колоработивно кино “Колективни визии за Димитровград“ с ръководител, визуалният артист Камен Стоянов.

Проектът е финансиран от „Институт за приложни изкуства“ – Виена.

Партньор по проекта е Исторически музей – Димитровград.

На практика ще бъде използван кооперативния художествен метод като инструмент за създаване на кратки филми за Димитровград.

Отправната точка за реализацията на проекта е наследството на "Киноклуб 57 - Димитровград"/ първият в страната кино-любителски клуб/, съдържащо предимно 16-милиметрови филми, произведени между 1957 и 1989 г.

Особено внимание е отделено на първият филм “ГРАДЪТ НА МЛАДОСТТА” от 1957г., с режисьор - Иво Кисимов, като при разработването на идеята ще се използва подобен метод, за да бъде направен събирателен филм на 16мм. филмова лента за Димитровград днес.

Проектът ще даде начало за възстановяване на любителският филмов клуб, чиито членове и симпатизанти са поканени да се включат в организирани семинари, дискусии, работилници и интердисциплинарни изследвания по проекта.

На 6.04. бяха проведени първите две творчески работилници:

- От 10: 30ч.- проф. Петя Александрова от Нов български университет на тема

„ Драматургия на късометражен филм“ и

- От 14: 00 ч.- световноизвестния саунд артист и композитор от Ню Йорк, Сергей Черепнин на тема „Методи за нотиране на импровизирана музика”.