Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Успешно приключва проект за популяризиране на културното наследство


https://izvestnik.info/

Успешно приключва проект BGLD-1.007-0042 „Интегриран подход за създаване на заетост, стимулиране на икономическата активност и подкрепа на иновативен модел за интерактивно експониране на местното културно-историческото наследство и изкуство в община Димитровград“.

Проектът е финансиран по процедура № BGLD-1.007 – Малка грантова схема „Създаване на работни места“ на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи” с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Партньори по него са Исторически музей – Димитровград и Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“, с бенефициент „Стратегика Вижън“ ЕООД. Партньорът от норвежка страна е училище в град Фредерикстед. Обща стойност на проекта е 296 хил. лева. Договорът по него бе подписан на 28.02.2023 г. Изпълнението му изтича на 30.04.2024 г.

Постигнатите резултати в последните над 12 месеца представиха управителят на „Стратегика Вижън“ Костадин Костадинов, директорите на музея и театъра Антоанета Станчева и Димитър Атанасов. Това стана на 10.04.2024 г. в Туристически информационен център – Димитровград.

Изпълнението е в принос на една стратегия, разработена по т. нар. проект „Растеж чрез активизиране на местния потенциал – GALOP“. Тя се отнася за Димитровград и още 9 общини, представители на които могат да кандидатстват по процедурата за работни места, започна презентацията си Костадин Костадинов.

В изпълнението на проекта са приложени иновативни подходи за промотиране, развитие и популяризиране местното културно-историческо наследство и изкуство. В последните 12 месеца изпълнихме мерки, довели до създаване на устойчива заетост. До известна степен бе стимулирана и икономическата активност на местното развитие, подчерта управителят на „Стратегика Вижън“.

Костадин Костадинов

Той уточни още, че е постигната заложената цел в проекта – разработване на иновативни подходи, насочени към стимулиране на икономическа активност. Създадоха се работни места, повече от половината от които ще бъдат запазени. Наред с това са използвани и инструменти за популяризиране на местното културно-историческо наследство и изкуство.

Разкрити бяха шест нови работни места – три в ОДТ „Апостол Карамитев“, две в Историческия музей и едно в „Стратегика Вижън“, при спазване на принципа за уязвими на пазара на труда групи.

Културно-историческото наследство бе промотирано и чрез интерактивното му експониране, чрез създаването на сайта visitdimitrovgrad.bg, на който е качена и изготвената програма за развитие на културно-историческия туризъм. Проведоха се още срещи между работодатели и търсещи работа. Освен това бяха обменени добри практики с Кралство Норвегия.

През септември миналата година колеги от Норвегия гостуваха в Димитровград. Този етап ще завърши след броени дни, когато ще бъде реализирано посещение в норвежкия град, бе пояснено на заключителната пресконференция. По проекта бе закупено и оборудване, което да обезпечи работните места и дейността на наетите.

Директорите на музея и на театъра Антоанета Станчева и Димитър Атанасов представят реализираните по проекта дейности

В трудна за нас ситуация, когато все още бяхме в ремонт, към екипа се присъединиха допълнителни двама човека. Много важен бе озвучителят, който е изключително необходим за един театър. Ще търся начини да остане. Присъедини се и актриса, която ще остане. С нея направихме две представления. До този момент през театъра преминаха близо 16 хиляди зрители, коментира Димитър Атанасов, директор на ОДТ „Апостол Карамитев“.

Трите работни места заеха изключително качествени хора. Освен че се включиха и подпомогнаха дейностите ни, доведоха до сериозна икономия на Община Димитровград и това бе отчетено от ръководството. Служителите се обучиха, натрупаха опит и израснаха професионално, акцентира Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград. Тя и директорът на театъра дебело подчертаха, че закупената по проекта техника е от голяма полза за заснемане и представяне на дейностите на двете институции.

Партньорите по проекта изразиха увереност, че са поставени добри основи за последващи бъдещи съвместни инициативи.