Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

ИЗЛОЖБА „ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ДИМИТРОВГРАД”


Изложбата „Почетни граждани на Димитровград” вече може да се види на алеята пред сградата на Исторически музей-Димитровград.

Тя е дело на Исторически музей-Димитровград и се осъществява по повод 70-годишнината на Димитровград.

Автор на изложбата е Николина Умурска, уредник в отдел „Нова и най-нова история”, а таблата са по идеен проект на Мая Налбантова, рекламна  къща „Мая дизайн”-Димитровград. Изложбата се осъществи и благодарение на много хора, предоставили снимки и информация – Държавен архив-Хасково, М.Николова, Т.Вълчева, С.Николова, Ивайло Дончев от библиотеката на УАСГ-София, читалището в гр.Меричлери и др.

Званието „Почетен гражданин на Димитровград” е най-високото признание на обществеността на Димитровград, което се присъжда на български и чуждестранни граждани за значима обществена дейност, за изключителен  принос в развитието на града и издигане на неговия авторитет, за благотворителност и за проявени гражданска доблест и героизъм. Званието е учредено през 1967 г. и за 50-те  години от съществуване му, негови носители са 49 човека – димитровградчани и личности от България и чужбина.

Първите носители получават награда за своето активно участие в строителството на Димитровград. Това са бригадирските командири Пенчо Кудабински и Иван Тодоров, директори на Химическия комбинат Георги Павлов и Дико Иванов и съветските специалисти, участвали в строителството на завода Григорий Дурас и Ал.Кирш. Почетни граждани на Димитровград са много известни личности като спортистите Еньо Вълчев и Господин Вълчев, поета П.Пенев, академиците В.Гюзелев и Васил Сгурев, философът проф. Панчо Русев, художниците Христо и Панчо Паневи и Владимир Пенев, и още артисти, лекари, музиканти, специалисити. Това което ги обединява, е че всеки един от тях е оставил ярка следа в развитието на Димитровград.