Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Димитровград - минало с бъдеще


Фотоизложбата „Димитровград - минало с бъдеще” представя емблематични места от градската среда, представени чрез ретроспекция в стара и нова снимка.

Акценти в изложбата са Централния булевард „България”, именуван някога „Г.Димитров”, центъра на квартал „Толбухин”, дн. „Славянски” и парк „Пеньо Пенев”. И трите места са включени в проекта АТРИУМ „Архитектура на тоталитарните режими от ХХ век в градското управление”, чиято крайна цел е чрез фокусиране върху архитектурното наследство, повлияно от различни за държавите тоталитарни режим, да се изготви тематичен европейски културен маршрут, включващ 11-те европейски държави, партньори по проекта.

Архивните кадри са от фонда на Исторически музей-Димитровград. Подбраните снимки и негативи, показват промените в градския пейзаж от раждането на града през 1947 г. до днес. Много от сградите и местата днес не съществуват, други са променени, като централния булевард и градския площад. Има обаче и места, безвъзратно загубили някогашния си облик.

Новите снимки са дело на фотографа Васил Равенски. Неговата задача бе да заснеме съответното място от същия или по-близкък ъгъл, от който е правена старата снимка.

Част от кадрите са от събития, характерни за времето – манифестации за 9.ІХ. и Първи май, откриване паметника на Г.Димитров. Така се предава живот на градския пейзаж и се пресъздава духът на епохата.

Изложбата съдържа и фотоси от албума с Градоустройствения план на арх. Петър Ташев. Те представят идеята на архитекта и неговия колектив за визията на централната градска част и район „Толбухин”. Именно по този план са изградени два от обектите, включени в проекта АТРИУМ.