Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

СВЕТИЛИЩЕ НА НИМФИТЕ И АФРОДИТA


 • „Светилище на нимфите и Афродита” се намира на около 500 м североизточно от с. Каснаково, Димитровградска община.. Разположено е в дъното на красива местност носеща името „Гяур бунар”.

  Античното обручище, градено през ІІ – ІV в. е малка част от голямото имение на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. Името му научаваме от запазеният и до днес надпис над централният извор, който гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”.

  След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени. Свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче, са си пробили път сред суеверните поклонници християни. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасов ден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие.

  През 1968 г. Светилището е обявено за паметник на културата от национално значение.

  До обекта има асфалтиран път, разполага с туристически информационен център, паркинг и места за отдих.


  Информационният център работи от 9 до 17.00 часа (без почивен ден).


  За контакти: тел. 0391/66787, е-mail: museumdg@mail.bg


  с. Каснаково


ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЧУРЧУЛИЕВ”


 • Градската художествена галерия «Петко Чурчулиев» съществува като художествена сбирка от 1962г. Тя е притегателен център за почитателите на визуалното изкуство и център на вълнуващи срещи с изкуството на бележити български и чуждестранни художници.

  Организатор е на пленери по живопис с международно участие, на бианале на българския театрален плакат и на симпозиум за съвременно изкуство «В собствен контекст».

  В залите си галерията осъществява представяне на книги и техните автори, прожекции на филми и видеоарт, камерни концерти и уъркшоп - демонстрации; инициира и организира различни градски конкурси.


  РАБОТНО ВРЕМЕ:

  ВТОРНИК -  ПЕТЪК:

  10.00 -12.30 часа

  14.00 – 18.00 часа

  СЪБОТА:

  10.00 -12.30 часа

  13.00 – 18.00 часа


  тел.0391/64502, е-mail: artgallery.dg@gmail.com


  Димитровград, ул. „Д. Благоев”№ 7


ДОМ-МУЗЕЙ „ПЕНЬО ПЕНЕВ”


 • Дом-музей „Пеньо Пенев” в Димитровград е акт на благодарствена любов и признателност към една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от 50-те години на ХХ-ти век – Пеньо Пенев. Музеят пази спомена за него, разказва историята му, популяризира стиховете му.

  През 1964 г. към „Музея на социалистическото строителство” в Димитровград се открива изложба „Пеньо Пенев”, която прераства в постоянна експозиция. От 1970 г. тя е преместена на бул. „Д. Благоев” № 9 в жилището, където е живял поетът. През 1980 г. експозицията е преименувана в Дом-музей „Пеньо Пенев”- Димитровград.
  Домът-музей съхранява в своя фонд над 1300 музейни единици. Сред по-интересните музейни експонати са ръкописи на негови произведения и бележници със записки, писма, лични вещи, портрет на Пеньо Пенев нарисуван от сина му - художника Владимир Пенев. Музеят разполага с аудиовизуална система, която позволява да се чуят на запис оригиналните изпълнения на Пеньо Пенев на негови собствени произведения. На разположение на посетителите са и филми, посветени на живота и творчеството на поета. Музеят е организатор на изложби, конкурси, литературни срещи, поклонения, дискусии, научни конференции, спектакли, чествания на годишнини и др.

  Дом-музей „П.Пенев” е съорганизатор на Димитровградските дни на поезията “Пеньо Пенев”, които се провеждат на всеки две години в началото на месец май, когато е рождената дата на Пеньо Пенев - 7 май. В рамките на поетичните празници, за високи творчески постижения в поезията се връчва Националната литературна награда „Пеньо Пенев”.


  РАБОТНО ВРЕМЕ:

  ВТОРНИК -  ПЕТЪК:

  10.00 -12.30 часа

  14.00 – 18.00 часа

  СЪБОТА:

  10.00 -12.30 часа

  13.00 – 18.00 часа


  Тел:0391/60986, е-mail: penyopenev1930@gmail.com


  Димитровград, ул. „Д. Благоев”№ 9


Исторически музей


 • Исторически музей–Димитровград е общински научен и културен институт, който извършва своята дейност в рамките на община Димитровград. Сградата на музея е построена през 1969 г. /арх.Кр.Шопов/. Намира се в центъра на града в един комплекс с Дом на техниката и Градска библиотека “Пеньо Пенев”.

  По профил музеят е общоисторически и има следните отдели и обекти:

  ОТДЕЛ АРХЕОЛОГИЯ

  ОТДЕЛ ЕТНОГРАФИЯ

  ОТДЕЛ НОВА И НАЙ –НОВА ИСТОРИЯ

  ОТДЕЛ ХУДОЖЕСТВЕН

  ФИЛИАЛ ДОМ- МУЗЕЙ „ПЕНЬО ПЕНЕВ”

  ОБЕКТ СВЕТИЛИЩЕ НА НИМФИТЕ И АФРОДИТА – С. КАСНАКОВО


  ЛЯТНО РАБОТНО ВРЕМЕ(1 март - 1 ноември)

  ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК – 9.30- 18.00 часа
  СЪБОТА И НЕДЕЛЯ: 9.00 – 12.30 часа     13.00 - 17.30 часа

  ЗИМНО РАБОТНО ВРЕМЕ (1 ноември - 1 март)

  ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК – 9.30 – 17.00 часа
  СЪБОТА  -10.00 -16.00 часа(ноември и декември), по предварителна заявка (януари и февруари)

   

  НЕДЕЛЯ: ПОЧИВЕН ДЕН

  ВСЕКИ ПОСЛЕДЕН ПЕТЪК ОТ МЕСЕЦА: ПРОФИЛАКТИКА НА МУЗЕЙНИТЕ ФОНДОВЕ


  тел. 0391/66787, е-mail: museumdg@mail.bg


  Димитровград, ул.”Св. Климент Охридски” № 7