Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Димитровград. История под знак: Първи социалистически!


Изложбата представя над 60 оригинални експонати и около 70 снимки от фонда на Исторически музей-Димитровград, които са обединени под общото заглавие: История под знак: Първи социалистически!

Условно експозицията е разделена на 12 теми, колкото са и таблата с текстове и снимки, които насочват към тях. Всяка една от тези теми акцентира върху уникалностите на града. Те илюстрират идеята, че всички процеси и явления, които стават в българското общество през 40-те, 50-те г на миналия век се отнасят в най-голяма степен за Димитровград, където за първи път се налагат много от новостите в областта на икономиката, обществено политическия живот, културата на следвоенна България. Димитровград е един еталон, витрина на всичко ставащо на страната ни през 50-те-60-те години на миналия век.

Представените експонати не са показвани в постоянната експозиция на музея. Сред тях са албум с рисунки от градоустройствения план на Димитровград, първото знаме на АТЗ /азотно-торов завод/ „Сталин”. Интересна е картината „Строители на Димитровград” от Симеон Халачев, постъпила в музея през 1956г. Потапяме се в духа на времето преди 50-60 години чрез многобройните свидетелства на епохата - партийно поръчение, комсомолско обещание, пионерска и чавдарска връзка и т н. Може да се види на какви инструменти свирят музикантите от Духов оркестър-Димитровград в средата на миналия век, а също какви филми и театрални постановки гледат димитровградчани по същото време. Сред интересните експонати в изложбата са различните подаръци получавани от чуждестранни делегации посетили града през 50-те-60-те г. на миналия век сред които са Леонид Брежнев, Ким-Ир-Сен и др.

Експозицията е един опит да погледнем на историята от близкото минало без носталгия, но и без комплекси, с мъдрост и добро гражданско самочувствие.

Автори на изложбата са Недялка Тодорова, уредник в отдел „Етнография” и Николина Умурска, уредник в отдел „Нова и най-нова история”.