Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Изложба „Изкуствата на Тибет”


Експозицията „Изкуствата на Тибет” включва повече от 100 предмети, свързани с бита, религията и културата на Тибет. 

Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири. Интерес представляват т.нар. танки. “Танка” на тибетски език е цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия и представлява вид картина, характерна за тибетската култура. Тя пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни. 

Интересни са и молитвените тубуси, които тибетците въртят за да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот и камъкът мани с вписани молитвени мантри.

Изложбата включва и автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. чема, т.е. кутия за съхранение на ечемик, и гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетската нова година, както и скрин с изящни дърворезби на дракони. Експозицията представя още ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута.

През 2011 г.,извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в България подари изложбата на Исторически музей–Димитровград.